Nå er det slutt på leiken unger!

                                               

 

Jenta på 8 år sukker. Ærsj, disse tallene. De er så vanskelig å skjønne seg på. Det der med minus og låning - hvordan var nå dette igjen? Hun titter ut gjennom vinduet. Er det noen som leker ute? Sparker det noen på sparkesykkel? Åhhh, hun vil ut! 

Den lille jenta sukker igjen, og titter ned i matteboka.  Hun fikler med strikken som sitter rundt fingeren og blyanten. Ikke klarer hun matte, og ikke får hun til blyantgrepet heller. Hun klør seg i hodet med blyanten som sitter fast i strikken. Hun kniser. Fingertuppen er jo helt hvit.

Reform 97 trådte i kraft 1. august 1997 og førte blant annet til at alderen for skolestart ble senket fra syv til seks år. Skolegangen ble økt fra ni til ti år, og det ble innført en ny læreplan der det beste fra barnehage og skole skulle prege innhold og arbeidsmåter for de yngste barna helt opptil fjerdeklasse. Altså, overgangen fra barnehage til skole skulle være liten. Ett ord på tre bokstaver i denne intensjonen var: LEK! 

 I 2003 kom de første PIRLS-resultatene. Disse resultatene viste at norske 15-åringer bare var gjennomsnittlige i lesing og realfag, mens PIRLS viste at fjerdeklassingene i Norge leste mye dårligere enn ungdom i de fleste andre land, og mye dårligere enn forventet.

Dette skapte uro, og politikkerne med høyre i spissen, var i gang! Her måtte det gjøres noe. Reformen - 97 og alle intensjoner om en smidig overgang melllom barnehage og skole ble kastet på båten. Nå var det full skole fra 1.klasse. Dette gikk ikke an! 

Lek ble erstattet med alvor. Lesekoden skulle knekkes helst FØR jul i 1. og ikke i slutten av 2. som  var intensjonen. Engelsk skulle de begynne med i 1. klasse, og realfagene skulle prioriteres allerede fra første uke på skolebenken.

Derfor sitter det nå en jente på knapt 8 år å sukker over store minustall som ikke går opp. Derfor er det "gloseprøve" i engelsk hver fredag, og derfor sitter hun med mattelekse dagen før sommerferien. 

Jeg skjønner at noe måtte gjøres, men jeg tror de har glemt at dette dreier seg om små barn, hvor de yngste bare er 5 år når de begynner på skolen. Fokuset  på prestering går over alle støvelskaft, og hvor man er prisgitt læreren på trinnet. Jeg snakket selv med en mamma i går som fortalter at barnet hennes hadde en feil, jeg gjentar EN feil, på en mattetest i 2. klasse, hvor læreren hadde spurt eleven. Jeg siterer: " Hva skjedde her NN, Hva gikk galt?"  Hallo ?? Hvor ble det av rosen? Hvor ble det av klapp på skulderen, og at dette var kjempeflott...?? Herregud!!

Igjen ser jeg bort på denne lille jenta som sliter med det dumme tallet som ikke går opp. Jeg skjønner at i sommer må vi ta ett lite røsk. Jeg skjønner at dette må hun lære før hun begynner i 3. klasse, ellers blir det både vanskelig og tøft. Men først blir det litt ferie, og det har du vel fortjent lille frøken.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

astmaogallergi/Monica's blogg

astmaogallergi/Monica's blogg

45, Sandefjord

Hei på deg:) Jeg er jente på 45 år som bor i Sandefjord, hvor jeg som jobber sykepleier. Jeg har selv astma, og vet hvilken utfordringer dårlig pust kan være. Jeg vil i denne bloggen skrive litt om livet, og det jeg har sett, og opplevet som sykepleier. Håper du vil like det jeg skriver om. God lesning :) Ønsker du kontakt med meg kan du sende meg mail monicahsvendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits