Kols - dør jeg nå? 

Kols er et samlebegrep som blir brukt når vi snakker om bronkiene, altså pusten. Det betyr rett og slett at "pusterørene" i lungene er kronisk innsnevret. 

Altså, nå finnes det mange myter om kols. La meg hjelpe deg med å forstå hva dette er, og hva du kan gjøre for å leve bra. 

Når du har kols kan det føles ut som om en elefant står på brystet ditt, eller at det er en stram strikk rundt brystpartiet ditt. Denne strikken blir verre i bevegelse, men den er der uansett hva. 

Nå er kols ofte satt i sammenheng med røykere, men det er i dag flere som får diagnosen uten å ha tatt en røyk i sitt liv. Yrket ditt har vel så mye å si, og ikke minst, ubehandlet astma over tid, kan gi kols. 

Har du fått diagnosen er det noen ting du bør gjøre. Røyker du - ja, så stump den! Jobber du med finstøv og sterke lukter - bruk maske!  Bruk medisiner hver dag, og kom deg ut i naturen. Gå i bakker, og hjelp bronkiene med å kvitte seg med slim. 

I hver kommune i dag skal det være en kols - kontakt. Finn ut hvem det er, og ta kontakt. La også fastlegen din sende søknad til Glittre klinikken, eller andre steder, hvor de er utrolig gode på å hjelpe deg til å leve et godt liv som mulig med diagnosen.

I dag dør man stort sett ikke av kols, men med kols. Lev livet ditt,så går dette helt fint skal du se.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

astmaogallergi/Monica's blogg

astmaogallergi/Monica's blogg

45, Sandefjord

Hei på deg:) Jeg er jente på 45 år som bor i Sandefjord, hvor jeg som jobber sykepleier. Jeg har selv astma, og vet hvilken utfordringer dårlig pust kan være. Jeg vil i denne bloggen skrive litt om livet, og det jeg har sett, og opplevet som sykepleier. Håper du vil like det jeg skriver om. God lesning :) Ønsker du kontakt med meg kan du sende meg mail monicahsvendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits