"Jeg skal bli hallik når jeg blir stor"


(Kun for illustrasjon)
 

I Bulgarias hovedstad, Sofia, bor romfolket i Europas største slum. Det er per i dag ingen som vet eksakt hvor mange som bor der. Det er for uoversiktlig og for vanskelig å telle. 

De aller fleste voksne i denne slummen er analfabeter, og barna som vokser opp likeså. Det er sjelden barna kommer seg på skole. Her må guttene jobbe, og jentene de må hjelpe til hjemme til de blir "store" nok til å bli solgt. 

På vinteren er det lite penger som kan tjenes i slummen. For å få mat på bordet går folk til den lokale butikken.Her koster brødet mer enn andre steder, men du kan selvfølgelig handle på kreditt. Gjennom vinteren vokser gjelden til sjefen bak kassen - lånehaien, og du sitter i saksen. Lånehaien lar gjelden vokse seg stor, så begynner marerittet. Han skal ha sine penger, NÅ! 

 Når lånehaien kommer selger foreldre sine jentebarn uten å mukke. Jenter helt ned til 12 års alder blir solgt til menn som ofte er svært mye eldre, bare de betaler litt. Hva han som kjøper gjør med disse små jentene orker vi knapt å tenke på, men tradisjonen er slik at etter bryllupsnatten blir lakenet vist frem av en stolt ektemann full av blod - barnebruden var jomfru. 

Nå er det ikke alltid slik at jentene blir solgt til en vordende ektemann, mange kjøper jenter til bruk i jobb, prostitusjon. Jenter er ingenting verd i romfolk mannens øyne, og småguttene lærer tidlig hvordan de skal tjene penger. Pengene sitter i å være hallik. Jo - flere jenter - jo, mer penger. Jentene står langs veiene på dagtid, og trekker ned i byen på kvelden. Halliken er alltid i nærheten. En slik pengemaskin må passes på. Veldig godt på.

I denne slummen vokser små barn opp uten skolegang, og de har da heller ingen evne til å kunne vite bedre.Slik har det vært her i mange år, og småguttene flyr rundt i gaten og ser at at halliken og lånehaien er de med penger. Det er da helt naturlig at de ønsker å bli slik også. Det er få av disse barna som kommer seg ut og bort fra slummen. Hvordan skal de få til det? Familien er allerede belånt til over skuret de sitter i.

Det er ikke folk fra slummen du hjelper på gata i Norge. De som kommer hit har allerede fått kjøpt en billett som er så dyr at ingen her har råd til å tenke tanken engang. De fleste, sikkert ikke alle, som sitter på gaten her å tigger og som selger kroppen sin har ett nettverk bak seg. Noe annet har jeg vanskelig med å forstå. 

Det paradoksale er jo at du er sint og sur på romfolket, men kjøpe sex av jentene gjør du...Det hadde ikke vært en tigger, eller noen som selger sex i en norsk by, om ingen hadde puttet en krone i koppen, eller kjøpt kroppen til jenta...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

astmaogallergi/Monica's blogg

astmaogallergi/Monica's blogg

45, Sandefjord

Hei på deg:) Jeg er jente på 45 år som bor i Sandefjord, hvor jeg som jobber sykepleier. Jeg har selv astma, og vet hvilken utfordringer dårlig pust kan være. Jeg vil i denne bloggen skrive litt om livet, og det jeg har sett, og opplevet som sykepleier. Håper du vil like det jeg skriver om. God lesning :) Ønsker du kontakt med meg kan du sende meg mail monicahsvendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits