Matvareallergi... hjelp!! 

 

En allergisk reaksjon på mat, eller andre allergener, kan være dødelige, men heldigvis forekommer det i Norge skjelden. Det er takket være medisiner og god kunnskap av deg som er allergisk. 

Får å øke kunnskapen om allergiske reaksjoner på mat ble det i 2000 etablert et nasjonalt Matallergiregister. Her kan du, frivillig, oppgi alvorlige reaksjoner på mat. Dette sentret sender du blodprøver til, og det er dette jeg gjerne vil at du skal vite noe om. 

Når du er allergisk øker et ensym i blodet ditt som heter IgE. Hvor høyt kan det bli? Ahh,,, veldig høyt faktisk. Matallergisentereret kan analysere blodet ditt for dette, de analyserer matprøver med hensyn til allergen du selv mistenker, og de gir skriftlig tilbakemelding til legen din ang. prøven.

Visste du at peanøtter og hasselnøtter utgjør 20 - 25 % av antall meldinger til Matallergisentrerer? Ikke så rart da dette allergenet er så sterkt at noen får reaksjon om du åpner en pose på et fly. 

Du bruker Matsllergisenteret ved å sende inn et skjema. Du må selvsagt ta blodprøver hos fastlegen eller spesialist. Jeg skriver dette innlegget fordi nesten INGEN vet at det finnes et slikt senter.

Har du kjent tett hals, problemer med å puste, kløe i munn, ører og hender! Ta kontakt med fastlegen. Informert han/henne om senteret og be legen ta blodprøver av deg. 

Du som går rundt med Epipenn pga en allergisk reaksjon bør i hvert fall finne ut av hvor sterkt allergen/ensym du har i kroppen! Skjema kan bestilles her

Lykke til :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

astmaogallergi/Monica's blogg

astmaogallergi/Monica's blogg

45, Sandefjord

Hei på deg:) Jeg er jente på 45 år som bor i Sandefjord, hvor jeg som jobber sykepleier. Jeg har selv astma, og vet hvilken utfordringer dårlig pust kan være. Jeg vil i denne bloggen skrive litt om livet, og det jeg har sett, og opplevet som sykepleier. Håper du vil like det jeg skriver om. God lesning :) Ønsker du kontakt med meg kan du sende meg mail monicahsvendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits