"Din lappjævel!"

  

Vi gode borgere fra Norge er opptatt av naturen. Vi knipser bilder av fossefall, vidder og snø. Vi tar bilder av ville dyr og solnedganger. Vi er et stolt folk som vil vise verden hvor rent, friskt og vakkert det er her vi bor og lever. 

Vi er opptatt av bunader, stabbur og brunost. Vi verner om gamle ting som trau, hus og løer. Vi elsker alt som er gammelt og traust. ALT skal selvsagt være ekte. Vi er nordmenn og det er vi stolte av! Svært stolte av. 

Vi har løsrevet oss fra Danmark og Sverige. Vi ville være et land, og ikke tilhøre noen! Vi ville ha vårt eget språk, og gud bedre den som ville noe annet. 

Langt oppi nord der viddene møter himmelen bor det samer. De har gjennom mange år blitt trakassert, mobbet og ledd av. De har fra sent på 1800 tallet blitt truet til å snakke norsk. De har aldri fått undervisning på skolen på sitt eget språk. 

Gjennom media har jeg i det siste sett og hørt hvordan vi gode norske borgere snakker til og om samer. Reality programmer som Robinson, Paradise hotel og nå sist Farmen har alle vært med på hetsen. 

"Lappjævel" er ordet som går igjen i programmene, men det værste av de alle var nok under innspillingen av Robinson. «Satans samekjerring. Forbaska stygg heks, bitch (...) Du er en råtten kjerring, vet du. Ta den stygge r... di og forsvinn (...) Det lukter jo dritt langt fra ...», sa Arambasic til samen Balto i beste sendetid i reality-showet.

Vi nordmenn, som er så opptatt av gamle tradisjoner, og som gjennom år har sloss for å være selvstendige og fri, burde gå å skylle munnen vår med salmiakk! 

Samer: Vært stolt av tradisjonene deres. Bær navnet, språket og drakten deres med stolthet! . 

Sii i luga le ulu <3u

2 kommentarer

Charlotte

04.03.2017 kl.17:38

Faren til mamma e same :)

astmaogallergi/Monica's blogg

05.03.2017 kl.13:46

Charlotte: De har ikke hatt det mye greit, det er i hvert fall sikkert!

Skriv en ny kommentar

astmaogallergi/Monica's blogg

astmaogallergi/Monica's blogg

45, Sandefjord

Hei på deg:) Jeg er jente på 45 år som bor i Sandefjord, hvor jeg som jobber sykepleier. Jeg har selv astma, og vet hvilken utfordringer dårlig pust kan være. Jeg vil i denne bloggen skrive litt om livet, og det jeg har sett, og opplevet som sykepleier. Håper du vil like det jeg skriver om. God lesning :) Ønsker du kontakt med meg kan du sende meg mail monicahsvendsen@hotmail.com

Kategorier

Arkiv

hits